Település történet

Alig több mint száz lakosú, utcás, szalagtelkes község Kemenesalján, a Ság hegy tövében, amelynek határa a hegyre is kiterjed. Első említése 1390-bol való Kapolnafelde néven. Nevét egy korábban épült kápolnáról kapta.

Birtokosai a 14-15. században helybeli nemesek voltak. A későbbiekben a Széchy és a Thurzó családok után 1639-ben a Batthyányaké lett. Ők majdnem egy évszázadig zálogba adták, majd a 18. században az intai uradalom része lett. 1567-ben német katonák okoztak a lakosságnak jelentős károkat, 1588-tól a töröknek voltak kénytelenek hódolni. 1646-ban a török támadás idején Köcsk után Kápolna szenvedte el a legnagyobb veszteséget. A lakosság egy részét levágták, 70 embert pedig fogságba ejtettek. Közülük ketten csak Ság hegyi szőlőjük eladásával tudták három év múlva kiváltani magukat. A 18. század elején újratelepítették a falut. A Ság hegyen levő szőlőhegyéről az első írásos említés 1563-­ból maradt fenn. 1744-ben borát a második osztályúak közé sorolták, 1762-ben azonban jó illatú és zamatos borait említik. Hegyközségi törvénye 18. századi eredetű. A termőterület a filoxéra vész idején mintegy felére csökkent. A település katolikus hívei Köcsk plébániájához tartoztak. A falutól északra található Dombi-dűlőben, a dombháton egy római kori villa maradványairól tudunk. Lakossága 118 fő.

Az önkormányzat a volt tűzoltó szertár és harangtorony átépítésével 1995-ben ökumenikus kápolnát alakított ki, amelyet Zügn Tamás evangélikus esperes, Dr. Koltai Jenő római katolikus esperes, Marton István kanonok és Vető István lelkész részvételével adtak át. A kápolna elsősorban az evangélikus istentiszteleteknek ad helyet, de közös alkalmakra is összegyűlnek a hívek karácsonykor, valamint az ökumenikus imahét folyamán. Kemeneskápolna határában található a Vulkán Resort pihenőpark, ahol igazi felüdülés, kikapcsolódás és lovaglási lehetőség várja a pihenni vágyókat, kempingezőket. Gyönyörű panoráma tárul elénk a Ság hegy délnyugati lejtőjén található szigorúan védett természetvédelmi területre és a Tündérvölgyre. A környéken jónéhány melegvizes termál- és gyógyfürdő található. Ilyen a mesteri és borgátai fürdők, valamint a celldömölki Vulkán-fürdőés a sárvári thermál fürdő.

LAK
Kemeneskápolna határának nyugati részén fekvő egykori település, első okleveles említése 1394-ből maradt fenn (Lak). Már a 15. században pusztaként említik, utolsó felbukkanása Laktelek néven (1481) már elhagyott települést jelez.

Comments are closed.